Header img

Uupumus – vinkit uupuneelle toipumiseen

28/05/2020

Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, niin uupumuksesta toipumisessa tärkeintä on lepo ja jonkinlainen liikunta. Nyt kuitenkin kerron, millä pienillä tai vähän isoimmillakin muutoksilla itse toivuin uupumuksesta. Kaikki samat asiat ei välttämättä sovi jokaiselle, joten poimi tästä ne sinulle sopivimmat vaihtoehdot. Jokaisen uupuminen on hyvin henkilökohtaista ja erilaista, joten myös toipumisprosessi on hyvin erilainen.

Tässä siis ne minun vinkit uupuneelle:
Kuvituskuvana Elvis, jolla on pian 12v synttärit!vinkit uumupuksesta toipumiseen

Ruokavalio

Dieetti, ruokavalio. Hyi mikä sana, ainakin jos on joskus noudattanut jotain supertiukkaa rahka-ananas-kaalikeitto dieettiä. Aloita pienillä asioilla, älä räväytä koko ruokavaliota kerralla uusiksi, ellet koe että voimavarat riittävät. Itse aloitin pienillä askelilla ja muutama kuukausi toipumisen alkamisen jälkeen aloitin tiukemman ruokavalion ja treeniohjelman. Minulle se sopi, koska kun minulla oli valmis viikkoruokalista ja treeniohjelma, niin ei tarvinnut miettiä ”mitä tänään syötäisiin” vaan kaikki oli valmiiksi suunniteltu. Koska en tykkää käydä salilla, aloitin Janni Hussin Fit with Bodyweight -ohjelman, jossa treenataan kehonpainolla kotona. Kaikille tiukka treeniohjelma ja dieetti ei välttämättä sovi, enkä suosittele sitä ensisijaisena keinona. Vasta sitten, kun voimavarat riittävät, voi sellaista harkita jos se tuntuu yhtään omalta. Ruokavalio ja treeniohjelma toi kuitenkin elämään kaivattua rutiinia, vaikka pidemmän päälle olikin aika työlästä, kun vapaa-aika meni ruuan valmisteluun ja arjen aikataulutukseen. Se oli kuitenkin hyvä ponnahduslauta takaisin normaalimpaan arkeen.

Äänikirjat

Oikeastaan vasta n. vuosi toipumisen aloituksesta, eli seuraavana kesänä (v. 2019) aloin kuunnella äänikirjoja. Lukeminen tuntui liian työläältä, sillä aivot olivat vielä liian jumissa, joten äänikirjojen kuuntelu teki hyvää. Kuuntelin äänikirjoja yleensä lenkkeillessä ja se myös motivoi lähtemään lenkille, kun halusi jatkaa äänikirjan kuuntelua. Äänikirjat joita itse kuuntelin, olivat Karitan Tykän Hyvä elämä sekä Mark Mansonin Kuinka olla piittaamatta paskaakaan -kirjat. Kaksi hyvin eri tyylistä kirjaa, mutta molemmista sain itse apua uupumuksesta toipumiseen.

Aloitin kuuntelemaan ensin uuvuksissa teosta, mutta en heti alkuun kyennyt. Kuuntelinkin sen loppuun vasta kesän loppupuolella, kun olin saanut olotilan paremmalle mallille. Luin myös Oskari Saaren Aki Hintsa voittamisen anatomia -kirjan, tosin se pitäisi varmaan lukea uudelleen, nyt kun pystyy paremmin sisäistämään asioita. Kannattaa myös lukea tai kuunnella Matthew Walkerin Miksi Nukumme -kirja, sillä se tosiaan avasi silmät sille, miksi se uni on todellakin niin tärkeää. Kirja on saanut paljon kritiikkiä, mutta paljon siinä on todella hyvää asiaa unen tärkeydestä.

Äänikirjoja kuuntelin ensin Storytelista ja sitten Nextorysta.

Uupumuksesta toipuminen on jokaisella omanlaisensa prosessi

Armollisuus

Jotenkin tuo sana ei nyt ei suoraan sovi mun suuhun, mutta kerron vähän mistä siinä on kyse. Uupumusta voi monesti aiheuttaa se, että vaatii itseltään liikaa. Patistelee itseään tekemään asioita, vaikka ei millään jaksaisi, mutta kun on kuitenkin pakko. Huilitaukoja ei ole sallittua ottaa, sillä se ei ole nyt oikein. Yksi tärkeimmistä ohjeista, jonka sain kuunnellessani äänikirjoja, oli seuraavanlainen: Puhu itsellesi, kuten puhuisit ystävällesi. Jos ystäväsi olisi yhtä uupunut kuin sinä, niin patistelisitko hänet tekemään asioita? Sanoisitko että ”Nyt et kyllä lepää, vaan alat hommiin.” Niin monesti sitä puhuu päässään itselleen aika ikävään sävyyn ja se todella herätti minutkin. Oikeasti olin itseäni kohtaan aika armoton ja vaadin todella paljon. Pahinta oli se, jos tosiaan ei saanut itseään sohvalta ylös, niin pään sisällään vielä sätti itseään, jolloin tuli vielä kurjempi olo. Jo siis et jaksa, niin voit ihan hyvin sanoa, että on OK nyt levätä. On oikein levätä hyvällä omalla tunnolla, silloin kun voimat ei ihan oikeasti enää riitä. Aina ei tarvitse jaksaa tehdä ihan kaikkea, vaan lepotauot on täysin sallittuja. Täydellisyyteen pyrkiminen taas on täysin turhaa, sillä sellaista ei ole eikä tule. Tehokkaimmin itsensä saa uuvutettua jos pyrkii aina ja kaikessa täydellisyyteen.

Hyväksy elämän epätäydellisyys

Some antaa meille hirvittävän helpon kanavan katsella miten toiset elää. Samalla se myös antaa täysin vääristyneen kuvan siitä, miten toiset elää. Ja vielä pahempaa on se, että helposti alkaa kuvitella, että tuollaista minunkin elämän pitäisi olla. Tästä some asiasta haluan ehkä vielä kirjoittaa ihan omankin postauksen, mutta on tärkeää lopettaa itsensä vertaileminen muihin. On hyvä ymmärtää, että elämä voi olla täysin hyvää siten kuin se nyt on, eikä se uusi auto tai ökykallis matto (joka näyttää kivalta instagramissa) tee elämästä yhtään sen parempaa. Se voi antaa hetkittäisen mielihyvän, mutta loppujen lopuksi se tavallinen arki on sitä, mitä suurin osa ihmisistä elää ja sekin on jo täysin riittävää ja hyvää elämää.

Etsi iloa tuottavia asioita ja huomaa ne, niin voit toipua uupumuksesta

Etsi asiat, jotka tuovat iloa

Viimeisimpänä vinkkinä haluan sanoa, että uupumuksen myötä joutui hieman itse tutustumaan itseensä uudestaan. Mitkä on ne asiat, jotka tuovat minulle iloa? Mistä nautin ja voinko tehdä jotain niiden eteen? Kannattaa etsiä ihan niitä pienimpiä iloa tuovia asioita ja tutkia myös niitä isompia. Paljon iloa tuottavia asioita löytyy jo elämästä. Minulle tällaisia asioita on esimerkiksi mieheni, kissani Elvis, luonto (erityisesti kukat), kosmetiikka ja suosikkivärit, ihan näin muutamia mainitakseni. Kun löytää ne itselleen iloa tuovat asiat, niin alkaa myös arvostaa niitä enemmän. Yritä joka päivä huomioida muutamia asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja jotka sinulla jo on. Kun huomaa, miten paljon ympärillä on jo asioita, jotka ovat hyvin ja jotka tuovat iloa, alkaa iloa löytyä yhä enemmän ja enemmän. Isompia iloa tuottavia asioita voi olla vaikka matkustelu tai jotain sellaista, jota sinulla ei vielä ole, mutta mikä voi olla tavoitteena. Sitten kun voimavaroja riittää, voi tavoitettaan lähteä saavuttamaan.

Jos olet jo toipumassa uupumuksesta niin hirmuisesti voimia ja tsemppiä! Toivon, että näistä vinkeistä oli jotain apua edes yhdelle uupuneelle. Jos taas olet vielä täysin uupunut, niin hae apua. Kyllä siitä selviää.

Jaa myös omat vinkkisi kommenteissa, jos sinulle tulee jotain mieleen! ♥

Lue myös:
Uupumus – Millaista on olla uupunut
Uupumus – Nämä kaksi asiaa auttavat alkuun toipumisessa
Linkit:
Uupumus Työterveyslaitoksen sivuilla
Uupumus Terveyskirjaston sivuilla.

  • Lusa

    Kiitos *tuhannesti* näistä postauksista <3

    • Maria Glow

      Ihanaa, jos niistä on jotain apua! ♥ 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*