Header img

Uupumus – Nämä kaksi asiaa auttavat alkuun toipumisessa

12/05/2020

Uupumuksesta toipuminen on jokaisella omanlaisensa prosessi. Tässä postauksessa kerron miten toipumisessa pääsee alkuun. Tälläkin kertaa haluan tähdentää, että uupumus on jokaisella hyvin henkilökohtainen kokemus ja jokainen kokee sen eri tavalla. Koska uupumukselle on monia eri syitä, myös ne vaikuttavat siihen kuinka uupumuksesta toipuu, miten nopeasti siitä toipuu ja millä tavoin siitä on helpoin toipua. Tärkeintä on kuunnella itseään, sillä kukaan muu ei tiedä paremmin, miltä sinusta juuri sillä hetkellä tuntuu. Toipuminen voi alkuun olla hidasta ja vähän hankalaakin, mutta kannattaa aloittaa pienillä asioilla ja pienillä muutoksilla. Isoihin muutoksiin ei välttämättä riitä voimavarat. Lue myös, miten itse koin uupumuksen.

Kuvituskuvana meidän rannalla tällä hetkellä paljon viihtyvä joutsen, joka me nimettiin Jalmariksi. 

Lepo, uni ja liikunta auttavat selviämään uupumuksesta.

Lepo

Tuo lyhyt sana, joka niin monilta tahtoo unohtua nykyelämän kiireessä. Myös minulta silloin uupuessani. Levolla ei tarkoiteta pelkästään unta, vaikka se onkin yksi ensimmäisistä asioista, joka kannattaa laittaa kuntoon, kun uupumuksesta haluaa selvitä. Niin monesti me nukumme aivan liian vähän, emmekä lepää hetkeäkään arkena. 5-6 tunnin yöunien jälkeen painetaan töitä sata lasissa, sen jälkeen suoritetaan kaupassa käynti, ruuan laitto, harrastukset ja kodin hoito ja välissä näpelletään puhelinta, aina kun tulee pienikin hetki että ehtii. Päiväunille ei ole aikaa, nyt täytyy hoitaa tämä ja tuo, sekä kaikki sata asiaa. Ja sitten illalla mennään ylivirittyneessä tilassa nukkumaan, uni ei ehkä tule ja jos tulee, niin heräillään keskellä yötä.

Tällainen elämänrytmi johtaa siihen, että polttaa kynttilää molemmista päistä. Aina välillä, täytyisi myös levätä ja tarkoitan levolla ihan sitä että ei tee sitten yhtään mitään. Ei edes näplää sitä puhelinta. On muuten yllättävän vaikeaa, sillä mieli vaeltelee tekemättömissä asioissa, pitäisi vastata siihen yhteen sähköpostiin, laitoinko töissä tavarat paikalleen ja niin edelleen. Varsinkin uupuneena, kun omaan muistiin ei uskaltanu yhtään luottaa, niin painetta tarkistaa asioita oli todella paljon.

Uupumuksesta toipumiseen auttaa lepo.

Siitä, onko päiväunet hyvä vai ei, ollaan montaa mieltä. Itse kannatan ehdottomasti päiväunia, mikäli ne eivät häiritse yöunta. Lähtökohtaisesti jos nukkuu yöllä hyvin, liikkuu ja syö säännöllisesti ja suht. terveellisesti, niin päiväunille ei välttämättä tule edes tarvetta. Jos kuitenkin aina silloin tällöin tarvitset päiväunet, niin ota ne ihmeessä, äläkä pode siitä huonoa omaa tuntoa. Älä kuitenkaan ota sitä tavaksi, jos ne selvästi haittaavat yöuntasi ja vireystilaasi. Tässäkin asiassa tunnet itsesi parhaiten ja tiedät, minkä verran päiväunista on hyötyä tai haittaa. Itse lopetin päiväunet kun aloitin toipumisen, mutta nykyään otan pienet päikkärit aina silloin tällöin. En kuitenkaan joka päivä enkä edes joka viikko.

Hengitysharjoitus

Hengitysharjoitukset on ehkä yksi helpoin tapa saada edes hetki rauhoitettua, sillä kun keskittyy hengitykseen ei voi miettiä muita asioita. Tässä yksi vinkki hengitysharjoitukseen, jolla voit yrittää rentouttaa mieltä ja helpottaa keskittymistä.

Yksinkertainen hengitysharjoitus menee näin:
-Istu tai pötkötä mukavassa asennossa.
-Sulje silmät
-Hengitä nenän kautta sisään laskien rauhallisesti neljään
-Pidätä hengitystä kahteen laskien.
-Hengitä ulos suun kautta laskien rauhallisesti neljään
-Toista 10 kertaa

Tunnustele miltä hengitys tuntuu, sitä miten keuhkot laajenevat ja miten rintakehä liikkuu. Jos mieli lähtee vaeltamaan, palauta se lempeästi takaisin hengityksen tarkasteluun. Aloita vaikka muutamalla hengityksellä, jos kymmenen kertaa tuntuu liialta. Huomaat ehkä, kuinka vaikeaa on oikeasti pitää ajatukset ja keskittymiskyky hengityksessä, jos mieli rullaa tuhatta ja sataa. Alkuun hengitysharjoitukset voi tuntua vähän turhalta, mutta itse huomasin niiden rentouttavan vaikutuksen, kun olin jatkanut niiden tekemistä useampana päivänä.

Joutsen verryttelemässä laiturilla

Liikunta

Alkuun liikkuminen voi tuntua todella raskaalta ja mahdottomalta. Silloin joutuu hieman pakottamaan itseään. Aloita vaikka sillä, että kävelet kerran talon ympäri, jos et mitään muuta jaksa. Ehkä joku kerta jaksatkin jo kiertää kaksi kertaa tai käydä pienellä kävelylenkillä kotikadulla. Lisää liikuntaa pikkuhiljaa omien tuntemusten mukaan. Liikunnankaan tärkeyttä ei oikein voi painottaa tarpeeksi, mutta täytyy muistaa ettei se tarkoita hikiliikuntaa ja kovaa treenirääkkiä, vaan rauhallista tai itselleen sopivan reipasta kävelyä. Ainakin aluksi. Kävellessä katsele ympärillesi ja koita löytää maisemasta kivoja yksityiskohtia, kuten kauniita ovia, talojen koristeita, kukkia tai muuten vain nauttia maisemasta. Jos olet löytänyt itsellesi liikuntaharrastuksen, joka tuottaa liikunnan iloa, niin hyödynnä sitä. Pääasia on, että liikkuu. Liikkuminen auttaa saamaan pysähdyksissä olevan aineenvaihdunnan liikkeelle ja helpottaa myös yöunta. Ja varsinkin ulkoilu ja ulkoilma tekevät todella hyvää.

Jos et mitään muuta pysty, niin koita saada vähintään lepo ja liikunta jonkinlaiseen rytmiin elämääsi. Seuraavassa postauksessa jaan lisää vinkkejä, joilla uupumuksesta toipumista voi helpottaa ja mitkä asiat ainakin omaan jaksamiseen vaikutti myönteisesti.

Voimia ja tsemppiä kaikille uupumuksesta kärsiville! Kyllä siitä selviää. ♥

Hyödyllisiä linkkejä:
Uupumus Työterveyslaitoksen sivuilla
Uupumus Terveyskirjaston sivuilla.
Wehale hengitysharjoituksia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*