Header img

4 vinkkiä parempaan hyvinvointiin

13/08/2018

Monikohan on muuten joskus koittanut etsiä vinkkejä hyvinvointiin ja käytännössä pitäisi heittää kaikki elämäntavat uusiksi ja aloittaa kunto-ohjelma ja kokonaan uusi elämä? Mulle elämäntapamuutokset on olleet aina just niitä sellaisia, että pitäisi tehdä hirmu isoja muutoksia ja oikeastaan homma kaatuu jo siihen, kun se vaan tuntuu liian työläältä. Havahduin tänä kesänä siihen, että mulla on jaksamisen kanssa ongelmia ja koska kuitenkin kokonaisvaltainen elämäntapamuutos tässä kohtaa tuntui liian raskaalta, päädyin helpottamaan vointia pienillä muutoksilla ja pikkuhiljaa. Tässä siis muutama vinkki oman hyvinvoinnin parantamiseksi, omien kokemusteni pohjalta.

Postauksessa mainoslinkki.

1. Nuku enemmän

Kuinka moni voi samaistua siihen, että nukkuu liian vähän? Ymmärtääkseni TODELLA moni. Itsehän siis luulin nukkuvani riittävästi 7-8 tuntia yössä, mutta kun sitten ostin Polarin A370 Fitnessmittarin*, joka mittaa myös yöunta, niin karu totuus selvisi. Nukuin 5-6 tuntia yössä. Eipä siis ollut ihme, että olin väsynyt. Aamuvuoroon herääminen klo 5.30 ei vain ole inhimillistä, varsinkin kun on iltaihminen, joka mielellään puuhailisi illalla enemmänkin juttuja.

Aloitin pidemmät yöunet sillä, että aamuvuoroa edeltävinä iltoina sängyssä on oltava klo 21.00. Väsytti tai ei. Ja koska kuitenkin olin jo pidemmän aikaa uupunut, niin kummasti se unikin tuli aika nopeasti. Polarin mittarin mukaan yleensä 21.30 olin nukahtanut. Tärkeässä osassa tässä on myös se, ettei ala pohtimaan elämän suuria kysymyksiä nukkumaan mennessä. Sitä jaksaa todella paljon paremmin, kun nukkuu yössä enemmän ja päiväunienkin tarve hävisi kokonaan. En ole nukkunut päiväunia enää sen jälkeen, kun aloin nukkumaan yöllä enemmän.

2. Rauhoitu työpäivän jälkeen

Aikaisemminhan olin työpäivän jälkeen lösähtänyt sohvalle ja helposti nukkunut parikin tuntia päiväunia. Nyt otin uuden tavan tämän tilalle ja työpäivän jälkeen menin hetkeksi riippukeinuun köllöttämään. Yleensä selasin puhelinta ”aivottomasti” eli katselin kissavideoita tai selasin muuten vaan vaikka instagramia. Riippukeinu oli siitä hyvä, ettei siihen tullut nukahdettua. Yleensä n. 20-30min pötköttely rentoutti työpäivän jälkeen ja jaksoin taas puuhailla loppuillan muita juttuja. Jos meinasi ruveta nukuttamaan, niin nousin ylös ja menin tekemään jotain muuta. Päiväunet oli ehdottomasti kieltolistalla. Nyt kun ulkona ei enää ole niin lämmin, niin ajattelin jatkaa tapaa nojatuolissa. Sohva on vähän riski, mutta ainakin tänään selvisin sohvalla nukahtamatta, vaikka yöunet olivat jääneet aavistuksen lyhyeksi!

3. Parempaa ruokaa

Mulle ehdottomasti se hankalin juttu. Alkuvuoden aikana tulleet lisäkilot ja ikävät vatsavaivat kuitenkin pakottivat miettimään myös ruokavalioita. Kaikki vinkit mitä näihin yleensä saa on maidoton, gluteeniton ruokavalio, mutta päätin aloittaa kevyemmin ja VÄHENTÄÄ maitotuotteita ja vehnää. Lisäksi aika paljon tutkin FODMAP-ruokien listaa ja karsin joitain niistäkin ruokavaliostani. Jätin siis ruisleivän ja pyrin syömään kauraleipää, osassa kauraleivissä on toki vehnääkin, mutta vähemmän niissä on kuin monissa muissa. Maidon juonnin lopetin kokonaan, mutta juustoa ja margariinia käytän edelleen. Laktoosittomana tietysti. Sipulia olen myös vähentänyt tai jättänyt kokonaan pois ja herkkuja olen myös vähentänyt. Pastan tilalla olen käyttänyt riisinuudeleita, jotka ovat osoittautuneet hyväksi pastan korvaajaksi. Vatsa on jo aavistuksen rauhoittunut ja housutkin menevät paremmin kiinni.

4. Nauti luonnosta

Lisäsin tämä kohdan vielä tänne, sillä koin itselleni todella rauhoittavaksi luonnon läheisyyden. Kaikillehan tämä ei ole se rauhoittumiskeino, mutta minulla toimi hyvin. Maastoratsastus kivoissa maisemissa tai moottoripyöräajelu läheisessä maakunnassa olivat mielelle herkkua. Huomasin nauttivani siitä, että saatoin tuijottaa virtaavaa jokea tai katsella kaunista auringonlaskua. Myös meidän rannassa vierailleita joutsenia on ollut ihana seurata. Ja ihan ilman mitään kiirettä mihinkään tai hötkyilyä seuraavaan paikkaan. Jokainen varmasti tarvitsee itselleen joskus kiireettömän hetken, jolloin voi vaan pysähtyä olemaan läsnä juuri siinä missä on ja ihastella kauniita asioita (vaikka sitten luontoa).

Miltä nämä vinkit kuulostaa? Ovatko mahdollisia toteuttaa?

Ymmärrän, etteivät ihan jokaiseen elämäntilanteeseen sovi, mutta ainakin minun tilanteeseen näistä on ollut iso apu. Nämä ovat niitä pieniä suuria muutoksia, joista on sitten hyvä jatkaa eteenpäin. Syyskuussa nimittäin aloitan verkkovalmennuksen johon kuuluu ruokavalio ja treeniohjelma, joten silloin luulisi viimeistään loppujenkin extrakilojen lähtevän. Kirjoitin tuosta valmennuksesta jo blogiinkin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*