Header img

Blogipaljastuksia: Miten blogipostaus syntyy?

07/02/2018

Kirjoittelin hiljattain siitä, mikä saa minut bloggaamaan. Postausta kirjoittaessa tuli mieleen, että haluan myös jakaa sinulle sen, miten minun kohdallani blogipostaus syntyy. Millaisia asioita otan huomioon postausta tehdessä, miten postausidea muodostuu ja miten prosessi etenee. Tässä on nyt esimerkkinä tuotearviopostauksen tekeminen. Se on kuitenkin ehkä yleisin postaus, joka blogissani vilahtelee.

Yleensä idea blogipostauksesta lähtee joko silloin kun kuulen tuotteesta tai kokeilen sitä ensimmäisen kerran. Jotkut tuotteet sytyttävät heti palon postaukseen, kun taas toiset saattavat vaatia useamman käyttökerran. Jotkut tuotteet taas ovat ihan ok, mutta eivät säväytä. Monesti tällaiset "ihan kivat" tai jopa toimimattomat tuotteet jäävät blogin ulkopuolelle. Ihan vain, koska niiden eteen ei halua nähdä niin paljon vaivaa, kuin postaukseen menisi.

Kun saan idean jostain tuotteesta, alan tietyllä tapaa jo hahmotella postausta mielessäni. Mietin, mitä asioita haluan siitä sanoa, mitkä ovat huomion arvoisia seikkoja. Mikä sai minut kiinnostumaan tuotteesta ja miksi juuri siitä haluan kirjoittaa. Järjestelmällinen bloggaajahan kirjaisi nämä ajatukset ylös, mutta olen aina ollut vähemmän järjestelmällinen, joten yleensä postausidea on vain päässäni. Siksi myös yleensä postaus tulee kirjoitettua kerralla, kun "flow" on parhaimmillaan. Monesti minulla saattaa olla postaus jo kirjoitettu, ennen kuin minulla on tuotteesta kuvat ja sitten taas toisinaan saatan ottaa kuvat ensin.

Aina kuitenkin ennen tuotearvion kirjoittamista tuote on myös testattava. Itse yleensä testaan tuotetta useamman kerran ennen arvion tekemistä. Siinä yleensä huomaan pian, onko tuote semmoinen, mitä tulee käytettyä vai valitsenko ennemmin jonkun toisen. Testauksessa voi siis mennä useampikin viikko, varsinkin jos on kyse vaikka kasvokuorinnasta, jota ei voi joka päivä käyttää. Jos tuotetta on kuitenkin kiva käyttää, niin siitä myös varmasti tulee blogiin kirjoitettua. Monet ovat toki toivoneet myös postausta tuotteista, jotka eivät niin säväytä ja mietin tähän kovasti ratkaisua, ehkäpä video?

Postauksen kirjoittamiseen menee yleensä parista tunnista ylöspäin. Yleensä tuotteista kerrottaessa, pyrin etsimään tuotteet myös jostain verkkokaupasta, jotta voin kertoa tuotteen hinnan ja paikan mistä sitä saa. Monesti myös verkkokauppojen sivuilla on tuotteesta lisätietoa ja jos siellä on jotain mainitsemisen arvoista niin lisään sen postaukseen. Käytän myös blogissani affiliate- eli mainoslinkkejä, joiden kautta tehdyistä ostoksista saan komissiota. Myös nuo linkit täytyy luoda erikseen, joten siihenkin menee oma aikansa.

Sitten se kuvaaminen. Kuten bloggaamisesta kertovassa postauksessa kerroin, niin blogikuvaaminen on nykyään huomattavasi haastavampaa kuin bloggaamisen alkuaikoina. Yleensä siinä vaiheessa kun mietin päässäni postausta, niin mietin myös mahdollisia kuvia. Millainen tausta sopisi hyvin, millaista rekvisiittaa kuvaan voisi laittaa, milloin kuva olisi paras ottaa, että olisi luonnonvaloa saatavilla. Päivät menee töissä ja viikonloppuisin on monesti muuta menoa, niin valoisan ajan tavoittaminen voi olla aika vaikeaakin näin talvella. Lisäksi kuvauspaikka pitää valmistella, sillä yleensä jos saan raivattua tilan kuvaamiselle, siihen ilmestyy melko pian taas purnukoita. (Tämä on myös niitä hallittu kaaos -juttuja :D). Yhteen postaukseen kuvien ottamisessa voi siis mennä puolesta tunnista tuntiin, riippuen vähän missä ja miten kuvan ottaa. Jos kyseessä on vaikka luomiväripaletti, niin aikaa meneekin sitten jo heti enemmän, kun otan swatch kuvat.

Behind the scenes eräästä blogikuvaushetkestä.

Kun kuvat on otettu, niin yleensä muokkaan ne sen jälkeen kun teksti on lähes valmis. Joskus taas saatan muokata kuvat myös ennen tekstiä, mutta yleensä siinä samalla sivussa tai tekstin jäsentelyn jälkeen. Kuvien muokkaukseen menee päivästä riippuen reilu tunti, riippuen toki myös kuvien määrästä. Meikkikuvien muokaamiseen menee eniten aikaa, sillä yleensä niitä on paljon ja niitä täytyy rajata enemmän. Joskus kuvat onnistuu hyvin, eikä niihin jää paljoa muokattavaa, jolloin homma on myös todella paljon nopeampaa. Olen myös huomattavasti vähentänyt otettujen kuvien määrää, niin ei ole niin iso homma sitten käydä niitä läpi. Joskus sitten joutuu ottamaan vielä lisää kuvia, kun ensimmäisessä satsissa ei ollut tarpeeksi hyviä tai saankin jonkun loistavat idean, jonka haluan toteuttaa.

Kun postaus on kirjoitettu, oikoluen tekstin. Kirjoitan yleensä niin vauhdilla, että kirjoitusvirheitä syntyy melko helposti. Oikolukuun olen käyttänyt aivan mahtavaa työkalua: oikofix.com. Eihän se kaikkea korjaa, mutta löytää todella hyvin kirjoitusvirheet! Luonnollisesti korjaan myös kaikki virheet. Oikoluvun jälkeen (tai joskus ennen sitä) lisään kuvat tekstiin omille paikoilleen ja kirjoitan tarvittavat kuvatekstit. Viimeistelyn jälkeen yleensä ajastan postauksen valmiiksi ja nykyään teen monesti myös Instagramiin valmiin luonnoksen postauksesta, jonka voin sitten helposti napauttaa feediin, kun postaus on julkaistu. Lisäksi teen julkaisun facebook-sivulle. Viimeistelyyn menee monesti myös n. tunti ja siihen päälle sitten Instagram ja facebook julkaisut.

Näin minulla rakentuu tuotearvostelu blogiin. Ei siis ole yhtä selkeää linjaa, jota aina noudattaisin vaan menen oikeastaan aina tunne ja intuitio edellä. Joskus siis joku postaus saattaa pitkään pyöriä blogiluonnoksissa, kun taas toinen tulee julkaistua heti seuraavana päivänä. Ihan fiiliksen mukaan.

Mitä mieltä olet blogipostauksen syntymisestä? Jos itse bloggaat, meneekö sulla enemmän tai vähemmän aikaa blogipostauksen tekemiseen? Onko sulla joku vaihe, mitä mulla ei tule tehtyä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*