Header img

Blogivaatiota etsimässä

03/03/2019

Mitä blogeille on tapahtunut? Miksi en enää nauti bloggaamisesta niin paljon kuin ennen? Näitä asioita olen viime aikoina pohtinut melko syvällisestikin, kun onnistuin totaalisesti hukkaamaan blogivaationi (eli motivaation bloggaamiseen). Kaikki on varmaan lähtenyt viime syksyn dieetistä, joka potkaisi käyntiin elämäntapamuutoksen. Se sai pohtimaan omaa ajankäyttöä, stressitekijöitä ja lepoa. Kun alkuvuodesta innostuin KonMarin menetelmistä ja ylipäätään siitä, miten elämässä kannattaisi keskittyä niihin iloa tuottaviin asioihin, niin huomasin, ettei bloggaus ollutkaan enää tuottanut sitä samaa iloa, kuin aikaisemmin.

Aloin pohtia syitä tähän ja tämän postauksen kirjoittaminen on pyörinyt mielessäni jo todella kauan. Oikeastaan jo viime syksystä lähtien, jolloin myös bloggaustahti alkoi hidastua. Elämäntapamuutoksen myötä huomasin, ettei blogi olekaan minulle enää se rentouttava ihana harrastus vaan koin jopa ajoittain stressiä siitä. Yksi stressin aiheuttaja oli PR-näytteet, jotka ovat tottakai myös mitä ihanin asia bloggaamisessa. Mutta PR-näytteitä oli liikaa. Niitä oli parhaimmillaan ”jonossa” testattavaksi niin paljon, etten mitenkään ehtisi kaikkea testaaman, se aiheutti stressiä. Koska arvostan blogiani suuresti, haluan testata tuotteen monta kertaa ja esimerkiksi ihonhoitotuotteita pidemmän jakson, mielellään useamman viikon tai jopa kuukauden. Haluan, että saan siitä kunnollisen käyttökokemuksen, jotta jakamani tieto on varmasti rehellistä ja luotettavaa. Ihoni on myös superherkkä, eikä se kestä jatkuvaa hoitotuotteiden vaihtumista, joten varsinkin kasvovoiteiden jono meinasi venyä liian pitkäksi.

PR-näytteistä ei ole kirjoitusvelvoitetta, ellei niin ole erikseen firman kanssa sovittu. Koin kuitenkin velvollisuudekseni kirjoittaa tuotteista, vaikka minulla ei siihen oikeasti mitään pakkoa ollut. Lisäksi arvostan kaikkia, jotka näytteitä lähettää, joten tietysti olisin niistä kaikista myös halunnut kirjoittaa ja tuotetta kokeilla. Monesti tuotteet kuitenkin kummittelivat mielessä, että tuo piti testata seuraavaksi ja sitten tuo jne. Pitäisi ottaa kuvat ennen käyttöä. Ehtikö joku toinen bloggaaja jo kirjoittaa tästä tuotteesta ja onko minun postauksella sitten enää merkitystä? Monet tuotteet sitten jäivät odottamaan testausta, kunnes ne auttamatta eivät olleetkaan enää ”ajankohtaisia”. Pahimmillaan jotkut kausituotteet, olivat jo alelaareissa tai poistuneet myynnistä, jolloin taas tuntui turhalta kirjoittaa sellaisista tuotteista, joita lukija ei kuitenkaan pääse itse testaamaan.

Toinen stressin aiheuttaja oli huonommuuden tunne. Eikö olekin ihana sana? Koin ettei minun kuvat ole tarpeeksi hyviä, ettei meikit ole tarpeeksi näyttäviä tai hienoja blogissa esiteltäväksi, ettei tekstini olekaan tarpeeksi informatiivinen. Ehkä pelkkä mielipide jostain tuotteesta ei olekaan enää riittävä? Tarvitseeko selvittää brändin historia, tuotteen aktiiviainesosat, mistä ne tulevat ja onko ne eettisesti valmistettu tai sopiiko se vegaaneille? Mulle tuli siis tää perinteinen ”Instagram masennus”, jossa kaikkien postaukset on aina niin täydellisiä ja sitten on mun epätäydelliset siellä seassa ja sama fiilis oli myös blogin suhteen.

Kolmas stressin aiheuttaja oli blogiin liittyvät numerot. Postaanko tarpeeksi usein? Paljonko lukijoita on kuukaudessa? Onko seuraajat lisääntyneet? Miksi kommentteja on nolla? Koin ylpeyttä siitä, jos sain jonkin kävijämäärätavoitteen täyteen, mutta se ei sitten itsestään tapahdu. Se vaatii ihan oikeasti työtä ja esillä oloa eri somekanavissa, jotta nykyisessä blogisuossa ”erottuu”. Ja se ihan oikeasti käy työstä, että jaat postauksia pitkin poikin omia somekanavia. Tuli stressi taas siitä, että istun liikaa kännykkä kädessä ja olenko muistanut päivittää kaikki tärkeimmät kanavat.

Blogivaation etsinnän aloitin blogin ensimmäisistä postauksista. Kävin lukemassa vanhoja postauksia ja muistin taas minkä takia blogia kirjoitan. Aloitin blogin aikoinaan maaliskuussa 2010, koska halusin jakaa tietoa. Halusin jakaa kokemuksia kosmetiikasta, meikeistä, kauneudesta ja miten ihanaa olisi, jos siitä olisi jollekin hyötyä. Halusin, että blogistani olisi hyötyä. Yksi mikä herätti minut nimenomaan tähän, ettei blogini ehkä ollutkaan niin hyödyllinen, oli kun ystäväni sanoi, miten ihanaa blogiani on lukea, mutta hän ei ymmärrä siitä mitään. Pisti ajattelemaan, että mitä hyötyä on blogista, jonka tekstiä ns. normaali kosmetiikan kuluttaja ei ymmärrä. Ja vaikka kosmetiikan syvätietämyksessä jään auttamatta estenomien ja kosmetologien jalkoihin, niin aina voin kuitenkin jakaa sen käyttäjäkokemuksen. Sen miltä se tuote MINUSTA tuntui ja millaisia vaikutuksia sillä oli minuun.

Blogimaailma on myös muuttunut todella paljon niistä ajoista, kun blogia kirjoitettiin lähinnä vain omaksi iloksi. Nykyään jotkut aloittavat blogin kirjoittamisen ihan vain päästäkseen julkisuuteen ja hyötyäkseen sillä jotenkin. Kirjoittavat tarkoituksella raflaavia tekstejä, jotta ne herättäisivät ihmisissä närää tai mitä vain tunteita, jotta teksti tulisi huomatuksi ja keräisi klikkejä. En tietenkään voi puhua kenenkään muun puolesta, mutta ainakin tällainen fiilis joistain blogeista on tullut.

Niinpä oikeastaan jo tämän vuoden alusta, päätin että kirjoitan blogiin vain niistä tuotteista, joista oikeasti innostun ja aion unohtaa velvollisuuden tunteen. En myöskään ole tänä vuonna enää vastaanottanut niin paljoa PR-tuotteita. Aion keskittyä niihin tuotteisiin, jotka ihan oikeasti kolahtavat ja joissa on sitä jotain, mikä saisi minut tuotteen myös ostamaan. Tätä ajatusta toki pilaa se, etten voi koskaan tietää miten hyvä jokin tuote on, ennen kuin olen sitä testannut. Ja se on tähänkin asti ollut se hankala juttu. Yritän silti keskittyä enemmän niihin juttuihin, joissa on sitä jotain. Olenkin jo löytänyt PR-tuotteista tälle vuodelle jo pari ihan mahtavaa juttua, joista kirjoittelen blogiin tässä hetimmiten, kunhan ensin käsitellään tuo meidän Miamin matka!! Nyt ne huiput PR-tuotteet ei jääkään jonoon, vaan pääsen oikeasti niitä testaamaan ja teille tänne jakamaan. Instassa onkin jo vilauksia näistä näkynyt! Lisäksi blogissa tulee tietysti myös näkymään ne tuotteet, jotka ihan oikeasti olen itse ostanut.

Blogi siis päivittyy edelleen, enkä missään nimessä lopeta. Päin vastoin, tänä vuonna se päivittyy paremmalla sisällöllä ja täyttyy juuri niistä jutuista, mistä minä innostun. Blogin sisältö tulee olemaan aitoa minua ja varmasti poiketaan myös hieman kosmetiikan ulkopuolelle, koska haluan jakaa täällä kaikkia niitä asioita, jotka tekevät minut iloiseksi. (Esim. meidän robotti-imuri♥, kiinnostaako?)

Kiitos, jos jaksoit lukea tänne asti. Melkoinen kilometripostaushan tästä tuli, mutta hitsit oon niin innoissani tästä ”uudesta” blogivaatiosta, että oksat pois! Olkoonkin jos kuvat ei sit oo ihan sitä täydellistä ”Instaglam” -meininkiä, niin ainakin ne on sitten sitä aitoa minua! Kannattaa myös pistää seurantaan mun Instagram, koska sinne päivittelen myös tuotearvioita, jotka ei välttämättä blogiin asti päädy. Myös Stories on kovalla käytöllä ollut ja meidän Miamin matkaa voi käydä fiilistelemässä Instagramin kohokohdissa!

Miltä tällainen suunnitelma kuulostaa? Jos bloggaat, niin mikä on sun blogivaatio?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*