Header img

Blogipaljastuksia: Miksi bloggaan?

24/01/2018

Mieheni antoi jälleen kerran loistavan postausajatuksen, kun eräänä iltana hän kysyi minulta "Mikä siinä bloggaamisessa on parasta ja minkä takia teet sitä?". Mielestäni aivan loistava kysymys, joka sai minut pohtimaan syvemminkin tätä aihetta. Samalla myös mietin, mitkä on ne mun haasteet bloggaamisessa. Blogipaljastuksia -postausarjaan on tulossa myös (ainakin) kaksi osaa tämän jälkeen.

Bloggaus on ollut mun harrastus jo vuodesta 2010 ja viimeiset 4 vuotta, se on ollut aktiivisempaa. (Tein So-Upiin muuton yhteydessä päätöksen, jättää ihan ensimmäiset blogikirjoitukset pois, siksi täällä ei näy postauksia kuin vuodelta 2015 alkaen.) Ensimmäinen asia, miksi bloggaan on se, että postauksesta olisi jotain hyötyä. Aivan alusta asti, ajatuksena bloggaamisessa on ollut tiedon jakaminen. Eli jos edes yhdelle henkilölle on jotain hyötyä mun blogipostauksesta, niin olen tyytyväinen. Siksi mun blogi koostuu aika paljon tuotetestauksista, vinkeistä ja tutoriaaleista.

Kirjoitan toki välillä blogiin myös kosmetiikan ulkopuolelta, esimerkiksi reissu- ja remonttipostauksia. Olen myös jonkin verran kirjoittanut henkilökohtaisempiakin postauksia blogiini. Kun jonkin asian kirjoittaa, niin sen saa myös samalla käsiteltyä päässään ja on mukavaa saada kommenttia, jos jollain on ollut samoja fiiliksiä. Yhteisöllisyys lukijoiden kanssa on tosi tärkeä osa bloggausta. On ihanaa lukea ja vastata kommentteihin, joita blogipostauksiin tulee. Ne piristää aina niin kivasti päivää.

Pakkasella kun pistää villasukat jalkaan ja torkkupeiton päälle, niin on hyvä kirjoittaa postausta.

Toinen asia onkin juuri se yhteisöllisyys, ei pelkästään lukijoiden vaan myös vertaisten kanssa. Oon saanut paljon uusia ystäviä bloggaamisen kautta ja bloggaajakollegat on paras vertaistuki mitä on. On myös ihan mahtavaa kokoontua yhteen höpöttelemään kosmetiikkaintoilijoiden kanssa, kun saa vapaasti jutella kosmetiikasta niin paljon kuin haluaa. Harmillisesti näitä blogimiittejä ei oikein enää viime vuosina ole ollut. Itse järjestin kaksi edellistä blogimiittiä, joten ymmärrän kyllä hyvin, miksi näitä ei niin usein enää järjestetä. Siinä on nimittäin tosi iso työ.

Nykyään sitten yleensä tapaa blogikollegoja PR-tapahtumissa sekä tietysti I love me -messuilla, jonne useimmat bloggaajakollegat tulevat. Harmillisesti minun osallistuminen PR-tapahtumiin on melko rajallista, sillä aina ei pysty saamaan töistä vapaata, että pääsisi tapahtumaan, joka yleisimmin järjestetään arkena ja Helsingissä. Onneksi kuitenkin joskus kutsun saa niin ajoissa, että työt saa järjesteltyä, joten ihan kaikkia tapahtumia ei ole tarvinnut hylätä.

Kolmas asia ja ehkäpä myös yksi niistä tärkeimistä asioista on tietysti kosmetiikka. Aivan kuten ratsastus, niin myös kosmetiikka on mulle tietyllä tapaa pakokeino arjesta. Sellainen ihana harrastus, joka vie ajatukset pois töistä. Rakastan meikkaamista, se on jotenkin tosi rentouttavaa ja on niin kiva aina kokeilla eri tekniikoita, koittaa kehittyä paremmaksi ja testata uusia tuotteia. Kosmetiikka tekee minut myös aina jotenkin niin hyvälle tuulelle. Innostun aina vaan uusista kosmetiikkatuotteista ja niin mielelläni testaan kaikkea uutta. Ja olen todella kiitollinen, että blogin kautta olen päässyt tutustumaan tosi moniin merkkeihin, joita ei välttämättä muuten olisi tullut kokeiltua. Ja siitä päästään taas ykköskohtaan, eli saan jakaa tietoa tuotteesta, sen toimivuudesta ja ominaisuuksista.

Blogipostausten kirjoittamisesta nautin myös, tottakai. Tuskin yksikään bloggaaja bloggaisi, jos inhoaisi kirjoittamista. Monesti kun kirjoitan blogipostausta, olen sellaisessa flow -tilassa, jolloin en kuule enkä nää mitään muuta ja tekstiä syntyy melkoisella vauhdilla. Erityisesti silloin, kun ajatus postauksen sisällöstä on selkeä (kuten tätä postausta tehdessä). Rakastan näppäimistön naputtamista ja sitä ääntä, mikä siitä syntyy.

Muita asioita, jotka myöskin ovat iso osa tätä bloggaamista on tottakai lukijoiden kommentit sekä valokuvaus. Kommentteja tuolla aiemmin jo vähän sivusinkin. Harmillisesti tämä So-Upin kommentointialusta (eli siis Disqus) on koettu tosi hankalaksi käyttää ja siksi myös kommentointi on vähentynyt huomattavasti sitten Blogger-aikojen. Toivottavasti tähän saataisiin muutosta pian. Onneksi kuitenkin Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa kommentointi on edelleen helppoa. En siis pistä yhtään pahakseni, jos haluat johonkin postaukseen kommentoida jossain toisessa kanavassa.

Sitten se valokuvaus. Nykyään blogikuvilta odotetaan aika paljon ja tietyllä tapaa se luo myös aika paljon painetta. Ei enää riitä, että asettelet purkit riviin pöydälle ja nappaat kuvan, vaan kuvassa täytyy olla taustaa, rekvisiittaa, hyvä valo ja oikea kuvakulma. Tuo paine on myös jollain tapaa lannistanut hiukan, koska aina ei vain jotenkin ole täydellistä visiota kuvasta. Valokuvaus on kuitenkin yks niistä haastavimmista asioista bloggaamisessa. Onneksi tässäkin voi kehittyä ja silloin, kun saa napattua jonkun tosi kivan kuvan niin olen innoissani.

Kirjoituskaveri ♥

Tästä päästäänkin sitten siihen mun vähiten mieluiseen hommaan, joka bloggaamiseen kuuluu, eli kuvien muokkaus. Pyrin tottakai aina ottamaan mahdollisimman hyvän kuvan, ettei sitä tarvitsisi sen kummemmin enää muokata, mutta siitä huolimatta lähes kaikkiin kuviin tulee tehtyä jotain pientä viilausta. Erityisesti talviaikaan keinovalossa kuvatessa, kuvia joutuu käsittelemään enemmän ja tosi monesti se myös alkaa vähän tökkiä. Se on myös osasyy miksi olen tehnyt myös videoita. Videoiden editointi on mukavaa vaihtelua kuvien muokkaukselle. Ja toisaalta, se videoiden maailma ylipäätään on aika erilainen verrattuna bloggaukseen ja myös siksi jotenkin todella virkistävää.

Joka tapauksessa bloggaaminen on mulle tosi tärkeä harrastus ja nautin siitä kovasti. Toivottavasti se näkyy myös sinulle sinne ruudun toiselle puolelle. Eihän tätä kukaan tekisi, jos homma olisi jollain tapaa vastenmielistä!

Siinäpä oikeastaan ne motiivit, miksi kirjoitan blogia. Tämä on tottakai vain minun näkökulmasta kirjoitettu ja toisilla bloggaajilla voi olla muita syitä kirjoittaa. Oliko seassa jotain yllättäviä syitä? Jos bloggaat itse, niin onko sinulla samoja ajatuksia vai mahdollisesti aivan eri ajatus bloggaamisesta?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*