Header img

Clean Beauty – kosmetiikan uusi trendi?

18/09/2020

Olen huomannut Clean Beauty sanan pulpahtelevan sieltä täältä yhä useammin eteeni. En tiedä johtuuko se siitä, että olen viime aikoina koittanut ottaa tuosta aiheesta enemmän selvää vai siksi, että se ihan oikeasti tulee olemaan seuraava kosmetiikan trendi. Kuvasin hiljattain tubevideota, jossa höpöttelin hetkellisesti Clean Beautysta. En ole vielä ehtinyt videota julkaista, mutta sanoin siinä, etten usko Clean Beautyn nousevan Suomessa kovinkaan isoksi trendiksi, sillä koen että täällä ollaan jo niin valveutuneita kosmetiikan kuluttamisessa. Kuitenkin, mun täytyy nyt olla itseni kanssa eri mieltä, varsinkin nyt kun olen tutustunut aiheeseen enemmän. En tajunnut ajatuksessani ottaa huomioon sitä, että Clean Beauty käsittää niin paljon muutakin, kuin vain ainesosat. Clean Beautyssa huomioidaan myös tuotteen valmistus, raaka-aineiden tuotanto sekä pakkaus. Toisin sanoen ekologisuus ja eettisyys painavat Clean Beauty käsitteessä. (Jota ei muuten ole oikeastaan kukaan vielä määritellyt.)

Mitä Clean Beauty on ja mitä se tarkoittaa?

Mitä Clean Beauty on?

Lyhykäisyydessään koen, että Clean Beautylla tarkoitetaan kosmetiikkaa, joka on tuotettu avoimesti ja rehellisesti ottaen huomioon ekologisuus ja eettisyys sekä ainesosissa, tuotannossa että pakkauksissa.  Clean Beauty ei kuitenkaan suoraan tarkoita pelkästään luonnonkosmetiikkaa, vaikka sertifioitu luonnonkosmetiikka täyttääkin Clean Beautyn ”termin”. Meillä Suomessa kaikki kosmetiikka kuuluu EU:n kosmetiikkalainsäädännön alle, joten lähtökohtaisesti mikään Suomessa myytävä kosmetiikka ei saa sisältää haitallisia ainesosia. Ja tämä olikin se perimmäinen syy, miksi ajattelin, ettei Clean Beauty trendi välttämättä rantaudu Suomeen. USA:ssa kosmetiikkaa säännöstelevä FDA on kieltänyt vain 11 ainesosaa kosmetiikassa, kun taas EU:ssa kieltolistalla on jo 1300 ainesosaa. Lisäksi monien ainesosien käyttöä ja määrää on rajoitettu EU:n alueella. Clean Beauty ei kuitenkaan ole vain ainesosat tai niiden kieltäminen(siis varsinkaan niiden kieltäminen). Virven postauksessa oli hyvin sanottu, että Clean Beauty Brändeillä on ns. ”puhtaat jauhot pussissa”. Erityistä Clean Beautyssa on se, että ei tarvitse pyrkiä täydellisyyteen, sillä tarkoituksena on olla ”riittävän hyvä” ja toimia riittävän hyvin.

Clean beauty ei ole vain luonnonkosmetiikkaa, mutta sertifikaatit auttavat valinnoissa.

Koska Clean Beauty termiä ei ole määritelty minkään virallisen tahon puolesta, voi olla että trendisanaa aletaan viljellä huolettomasti ja käyttää markkinoinnissa miten sattuu. Kuluttajalla onkin tässä tapauksessa nyt erittäin iso rooli ja juuri siksi halusin tämän postauksenkin tehdä. Että ollaan asiasta tietoisia ja osataan kyseenalaistaa turhat mainoslauseet. Meillä kuluttajilla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus muodostaa etukäteen jonkinlainen näkemys siitä, mitä Clean Beauty on.

Clean Beautyn eettisyys

Eettisyyteen kuuluu mielestäni hyvin vahvasti eläinkokeettomuus. Jälleen kerran ollaan Suomessa tässä etuoikeutettuja, sillä EU on kieltänyt eläinkokeiden käytön valmiiden kosmetiikkatuotteiden sekä kosmeettisten ainesosien kohdalla jo vuonna 2004 (ja voimaan tämä tuli täysin vuonna 2013). Tiedän, tässä kohtaa nostetaan Kiina-kortti! Ja ihan totta se on, koen että Clean Beauty tuotteita ei saisi myydä kiinaan, jossa kosmeettisia valmisteita voidaan edelleen testata eläimillä. Kuitenkin vain verkkokaupoissa myynnissä olevia tuotteita ei testata eläinkokein Kiinassa. Kannattaa myös  huomioida, että Kiina on vuoden 2020 tammikuusta alkaen suosinut enemmän muita testausmenetelmiä, vaikka vielä ei ollakaan täysin eläinkokeita kielletty. Uskon, että vielä joskus tulevaisuudessa kaikki kosmetiikka tulee olemaan 100% eläinkokeetonta.

Eläinkokeettomuus, leaping bunny sertifikaatti

Eettisyyteen kuuluu tietysti myös raaka-aineiden hankintaketjut. Eli mistä raaka-aineet on hankittu, millaisissa oloissa työntekijät työskentelevät ja onko korvaus asianmukaista. Jos välttämättä haluaa määritellä, niin esimerkiksi jotkut synteettisesti valmistetut ainesosat eivät välttämättä kuluta luonnonvaroja samalla tavoin kun viljellyt. Mádaralla on myös käytössä kantasoluteknologiaa, jossa raaka-aineita kasvatetaan kantasoluista laboratorioissa, näin raaka-ainetta ei tarvitse viljellä. Viljely ei kuitenkaan aina ole pahasta, eikä Clean Beautyn tarkoituksena olekaan tehdä vastakkainasettelua, vaan esimerkiksi luomuviljellyt ainesosat ovat oikein hyvä vaihtoehto. Myös pölyttäjät tarvitsevat kasveja, joten tietysti myös viljely on OK, silloin kun sen tehdään eettisesti ja ekologisesti. Tässäkin asiassa kokonaisuus ratkaisee, joten ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa ja tärkeintä on olla ”riittävän hyvä”.

Clean Beauty ja ekologisuus

Clean Beautyn ekologisuuteen kuuluu siis myös raaka-aineiden hankinnan lisäksi tietysti myös pakkaus ja kuljetus. Pakkausmateriaaleihin onkin hyvä kiinnittää huomiota eikä nekään ole aina ihan yksiselitteisiä. Esimerkkinä muovi, jota on syytetty viime aikoina siihen asti, että ainakin itse muovina ottaisin tuon jo kiusaamisena. Muovi on kuitenkin todella hyvä pakkausmateriaali sen takia, että se on kevyttä ja se pidentää tuotteen säilyvyyttä. Muovia voi myös usein kierrättää, joten varsinkin kierrätettävän tai jo kierrätetyn muovin suosiminen kosmetiikassa on hieno juttu. Pahvipakkaukset muovin ympärillä voidaan valmistaa materiaalista, joka on helppo kierrättää ja onpa jotkut brändit ottaneet käyttöön myös biohajoavaa mustetta. Pahvipakkauksen tarpeellisuus saatetaan kyseenalaistaa, mutta se voi suojata tuotetta kuljetuksessa ja antaa myös hyvin tilaa ainesosaluettelolle ja tarvittaville merkinnöille, jotka eivät välttämättä mahtuisi itse tuotteen pakkaukseen. Myös uudelleen täytettävät re-fill pakkaukset voidaan lukea ekologiseksi, kun samaan rasiaan voi loppuneen tilalle tilata uuden täyttöpakkauksen. Näinkin saadaan vähennettyä pakkausmateriaaleihin kuluvia varoja.

Clean Beauty vegaanisuus, eläinkokeettomuus ja luonnollisuus

Kuljetuskustannukset ovat hiilijalanjälkeä tarkastellessa monesti se suurin vaikuttava tekijä. Lähituotettu onkin monesti ekologisempaa, kuin kauempana tuotettu, kun sitä ei tarvitse roudata pitkiä matkoja. Mutta tässäkin asiassa kokonaisuus ratkaisee, joten en suoraan kieltäisi mitään tuotetta vain sen takia, että se valmistetaan oman maan rajojen ulkopuolella.

Clean Beautyn avoimuus

Kuten huomaat, ei Clean Beauty ole mitenkään yksiselitteinen asia ja siihen liittyy todella paljon erilaisia näkökulmia ja juuri siksi se on minusta niin mielenkiintoinen aihe. Clean Beautyyn voisi hyvin sisällyttää myös kuluttajan tietoisuuden sekä käyttäytymisen ja juuri siksi koko Clean Beautyn ideologiassa tärkeää on brändien ja firmojen avoimuus. Mitä enemmän yritys avaa käytäntöjään ja kertoo miksi, he ovat valinneet tietyn tavan valmistaa, viljellä, kuljettaa tai pakata tuotteen, sen parempi. Siksi Clean Beautyn tärkeänä sanomana voisikin olla se, että yritys antaa tarpeeksi tietoa tuotteesta, jotta kuluttaja voi tehdä hyvän päätöksen.

Kotimainen kosmetiikka ja aivanlippu

Avoimuuteen kuuluu myös mielestäni rehellinen mainonta, johon ei todellakaan kuulu viherpesu tai lausahdukset ainesosista joita tuote ei sisällä. Jälleen voidaan taas nostaa EU:n kosmetiikkalainsäädäntöä, jonka mukaan esimerkiksi nykyään ei enää ole sallittua käyttää markkinointilausetta ”ei sisällä ainesosaa x”, jos ainesosa x on EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaan turvallista käyttää kosmetiikassa. Tämä ainakin lämmittää kovasti omaa mieltäni, sillä aina välillä vähän turhaudun turhiin väittämiin kosmetiikassa.

Mitä Clean Beauty sinusta on?

Mitä ajatuksia Clean Beauty sinussa herättää? Itse olen tästä kuitenkin tavallaan innoissaan, sillä Clean Beauty voi olla todella hieno mahdollisuus viedä kosmetiikka-alaa parempaan ja positiiviseen suuntaan. Mikään asiahan ei ole mustavalkoista ja yksiselitteistä, mutta itse haluan ajatella että kokonaisuutena Clean Beauty on rehellistä hyvän mielen kosmetiikkaa, ilman turhaa hössötystä, vastakkainasettelua tai harhaanjohtamista ja jossa kokonaisuus ratkaisee. Se, että kuluttajille kerrotaan avoimesti valinnoista ja toimintatavoista, sekä ohjataan käyttämään tuotetta oikein ja hävittämään pakkausmateriaalit oikein, ovat näkemykseni mukaan tärkeitä asioita Clean Beauty ilmiössä.

Lue myös:
EU:n kosmetiikkalainsädäntö – Teknokemian yhdistys
Clean Beauty – Virve Fredman -blogi
Blogini kaikki luonnonkosmetiikka aiheiset postaukset

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*