Header img

Röntgenhoitaja – Se mun kolmas ammatti

20/07/2016

Tänä keväänä valmistuin siis röntgenhoitajaksi. Kyseessä on jo minun kolmas ammatti, sillä olen aikaisemmin valmistunut tradenomiksi (2011) ja meikkaaja-maskeeraajaksi (2012). Instagramissa sain ehdotuksen, että kertoisin hieman ammatistani. Mitä se röntgenhoitaja sitten tekee? Millainen mun työpäiväni on?
 

Ensimmäisenä mieleen tulee varmasti röntgenkuvaus. Ja kyllä me sitäkin tehdään. Otetaan siis niitä perus röntgenkuvia, asetellaan ensin oikeaan asentoon ja nappastaan kuva. Vaikuttaa ehkä iisiltä, mutta kuvat täytyy saada juuri oikeasta kulmasta ja luun asennot täysin kohdilleen, ja kun niitä luita ei läpi näe ennen kuvausta, niin tulee vähän haastetta. Niin ja kaikki kuvissa käyvät asiakkaat ei välttämättä jaksa pysyä paikallaan. Ja haastetta lisää sekin, että turhia kuvia ei voi mielin määrin räpsiä, kun kyseessä on kuitenkin säteilyn käyttämistä.  Liiallinen säteily on haitallista, mutta onneksi perus röntgenkuvissa on nykyään todella pienet säteilymäärät. Ja me hoitajat pääasiassa säästytään säteilyltä, koska ollaan oven takana toisessa huoneessa kuvan ottohetkellä.

 

Mutta sen lisäksi me tehdään paljon kaikkea muutakin. Röntgenhoitaja voi tehdä myös tietokonetomografiatutkimuksia, magneettitutkimuksia, mammografioita, sädehoitoa, isotooppitutkimuksia, avustaa angiografioissa, ultraäänessä ja kaikkia hirmuisia sanahirviöitä. Todellisuudessa ammatti on siis todella monipuolinen. Röntgenissä ei ole yhtään samanlaista päivää.

Tällä hetkellä työnkuvaan kuuluu nuo perus röntgenkuvaukset, eli natiivikuvaukset sekä ultraäänessä avustaminen. Myöhemmin opettelen myös tietokonetomografiakuvauksen eli TT-kuvauksen, joka on siis viipalekuvausta röntgensäteilyllä. Ajan kanssa sitten on mahdollisuus erikoistua em. kolmen "peruskuvauksen" lisäksi myös esimerkiksi angiografioihin, mammografioihin tai magneettikuvaukseen. Lisäksi myös ilta-, yö- ja viikonlopputöitä on keskussairaalassa tarjolla. Riippuu siis paljon työpaikasta, mutta pääasiassa röntgenhoitajat tekevät aamuvuoroa.

Magneettikuvaa mun päästä.

Mun työpäivä alkaa klo 7.00 ja yleensä heti seitsemän jälkeen alkaa vuodeosastolta tulemaan potilaita röntgeniin. Aamusta suurin osa kuvauksista on leikkauksen jälkeisiä kuvauksia ja pitkin päivää sitten tulee ajanvarauspotilaita ja päivystyspotilaita kuvauksiin. Meillä on käytössä kaksi kuvaushuonetta ja molemmissa on yleensä useampi hoitaja, jotta homma olisi sujuvaa. Toinen yleensä toimii "laitehoitajana" ja varmistaa oikean kuvausohjelman ja toinen sitten pyytää potilaan sisään ja asettelee kuvaukseen. Kuvauksia tulee päivän mittaan useita kymmeniä ja jokaisessa otetaan yleensä vähintään 2 kuvaa eri suunnista. Kuvauskohteita on paljon ja ne vaihtelee myös paljon päivän mittaan. Selvästi eniten kuvataan kuitenkin keuhkokuvia.
 

Mikäli olen ultraäänessä niin työpäivä alkaa myöskin 7.00. Alkuun katson läpi päivän ajanvarauspotilaat sekä tarvittavat tiedot. Jos on tulossa esimerkiksi näytteiden ottoa, niin tarkistan potilaiden laboratoriotietoja. Mehän ei siis tehdä raskausultraääniä, vaan ne tehdään ihan äitiyspoliklinikalla. Mikäli päivystyksellisiä ultraäänipyyntöjä on, niin pyrin aikatauluttamaan päivää hieman eteenpäin. Lääkäri siis tekee tutkimukset ja minä kutsun potilaan sisään ja valmistelen tutkimukseen. Lisäksi laitan lääkärille tarvittavat välineet valmiiksi. Yleisimpiä ultraäänitutkimuksia on vatsan ja kaulan alueen tutkimukset, sekä jalkojen verisuonien tutkiminen.

 

 

Yritin nyt tiivistää kovasti mitä kaikkea teen, mutta tätä on hankala tiivistää. Röntgenhoitajat tekevät vaan niin paljon kaikkea. 🙂 (Mullahan siis oli jo lähes yhtä pitkä teksti pelkästään noista eri tutkimuksista mitä me kuvataan, mutta päädyin tällaiseen vähän henkilökohtaisempaan selostukseen). Röntgenhoitajat siis auttavat sairauksien diagnosoinnissa tai voivat myös hoitaa jo olemassa olevia sairauksia.

Heräsikö kysymyksiä? Kysykää ihmeessä jo tulee mitä vaan mieleen tästä ammatista! 🙂 Tää on niin monipuolista, että hankalaa saada selostettua tyhjentävästi!

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*