Header img

D-vitamiinin puutos – Puhti verikokeet

04/03/2022
Kaupallisessa yhteistyössä: Puhti
Mainoslinkit merkitty *-merkillä

Kuten usein ennenkin, niin tämänkin talven aikana aloin taas pikkuhiljaa väsyä. Ja kun sanon väsyä, en tarkoita sitä normaalia nukkumalla pois lähtevää väsymystä, vaan sitä kokonaisvaltaista väsymystä, johon ei tunnu auttavan mikään. Uupumuksen läpikäyneenä aloin huolestua. Joko nyt taas? Enkö olekaan oppinut mitään aikaisemmasta uupumuksesta?

Yritin kuunnella kehoa ja levätä, antaa aikaa ja vähentää kuormitusta. Pyrin kuitenkin käymään joka päivä edes lyhyellä kävelylenkillä, jotta kroppa ei passivoituisi kokonaan. Yksi ilta sitten kesken lenkin tajusin, että olin unohtanut sinä päivänä mennä ratsastustunnille. Olin unohtanut sen ainoan mielenterveyttä ylläpitävän ja erittäin rakkaan harrastukseni. Tästä seurasi vähän liiankin dramaattinen romahdus ja pelko, että uupumus tosiaan oli palannut. Päätinkin käydä verikokeissa selvittämässä, johtuiko väsymys jostain fyysisestä ongelmasta.

väsymyksen hoito d-vitamiinilla

*Puhti.fi verikokeet

Puhti.fi tarjoaa verikoepaketteja ilman lääkärin lähetettä. Halusin selvittää ensin, onko veriarvoissa (esimerkiksi kilpirauhasessa tai ferritiinissä) jotain vikaa, mikä aiheuttaisi väsymykseen. Klikkasin ostoskoriin *Puhdin naisille tarkoitetun laajan terveystarkastuksen(129€).Valitsin laajan siksi, että siinä oli mukana myös B12 vitamiini. *Perus terveystarkastuksesta(99€) löytyy myös D-vitamiini, ferritiini sekä kilpirauhasta kuvaava TSH, joten se olisi myös hyvin riittänyt minulle, mutta tuon unohduksen takia halusin testauttaa myös B12 vitamiinin.

Verikokeiden tilaus oli helppoa. Puhdin sivuilta valitsin *testipaketin, maksoin sen ja varasin sen jälkeen ajan Mehiläiseen. Aikoja sai nopeasti ja verikokeet sujui ilman ongelmia. Vastaukset kävin tarkistamassa Omakannasta. Niiden valmistumisesta tosin olisi kai pitänyt tulla jokin viesti myös sähköpostiin tai tekstiviestillä, mutta sitä en koskaan saanut.

D-vitamiinin puutos verikoe mehiläinen

Vain yksi veriarvo ei ollut kohdillaan: D-vitamiini. Kieltämättä olin aika huonosti muistanut ottaa D-vitamiinilisää talvella. D-vitamiininpuutosta ei kylläkään nykytutkimuksissa ole saatu yhdistettyä väsymykseen, joten tiedä sitten oliko se oikeasti väsymyksen syy. Mutta tutkimuksen puuttuminen ei myöskään tarkoita, ettei yhteyttä olisi. Ainakin väsymys katosi hyvin pian D-vitamiinilisän aloituksen jälkeen. Kyseessä voi myös olla auringon ensimmäiset pilkahduksetkin, jotka piristää joka kevät, mutta oli miten oli, tuo D-vitamiinivaje täytyi korjata.

D-vitamiinin puutos

D-vitamiinin puutos verikoe mehiläinen

Puhdin sivuilla kerrotaan, että kesäaikaan keho varastoi D-vitamiinia, mutta se ei riitä koko pimeälle talviajalle. D-vitamiini on tärkeää niin immuunipuolustukselle kuin kalsiumin imeytymiseen, joka taas ehkäisee osteoporoosia. D-vitamiinista voi lukea tarkemmin *Puhdin sivuilta. Ilmeisesti D-vitamiini voi vaikuttaa myös atooppiseen ihoon ja tänä talvena iho onkin ollut taas tosi kuiva, joten kaikki apu ihonhoidossa on tarpeen.

Olin myös iloinen, että esimerkiksi epäilyni ferritiinivajeesta ei pitänyt paikkaansa, vaan se oli hyvin viitealueella. Puhdin testipaketit on aika helppo tapa tarkistaa veriarvot, jos epäilee jotain olevan pielessä. Jatkossa ajattelin, että olisi mielenkiintoista tarkistaa myöhemmin, onko D-vitamiinitaso parantunut. Puhdilta voi tilata myös *yksittäisen verikokeen tai rakentaa oman testipaketin. Tosin valmiit paketit tulevat yleensä edullisemmaksi.

Pääasia, että tuo väsymys on nyt taas helpottanut ja en koe enää olevani ollenkaan väsynyt. Ihanaa, että kevät tulee ja saa taas auringostakin energiaa – ja sitä D-vitamiinia.

Lue myös:
Millaista on olla uupunut
Vinkit uupuneelle toipumiseen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*