Header img

Itävalta – Formula 1 viikonloppu

19/07/2017

Viime viikko oltiinkin Mr. Glown kanssa kesälomareissulla Itävallassa. Haluttiin käydä katsomassa formuloita jossain paikan päällä ja kun Itävallan GP sattui juuri sopivasti mun loman aloitusviikonlopulle, niin ei muuta kuin lentoja ja hotellia varaamaan. Täähän oli meidän ensimmäinen "omatoimimatka", eli reissu varattiin itse ebookersin kautta. Valmiit formulamatkat kun olisi maksanut viikonlopulta jo tuplaten, kuin mitä meidän koko viikon reissu maksoi. Formulat olivat Spielbergissä, mutta hotelli varattiin Wienistä, koska formulaviikonlopun jälkeen olisi kuitenkin vielä 5 päivää aikaa katsella kaupungin nähtävyyksiä ja shoppailla. Käytiin formuloissa lauantaina katsomassa aika-ajot ja sunnuntaina varsinainen kisa.

Austriangp, formula1, red bull ring
Sisäänkäynti kisaradalle
Mclaren honda, truck, rekka, formularekka
Rekkoja oli kisapaikalla valtavasti. Näillähän se kisakalusto paikalle tuodaan.

Kuljettiin siis Spielbergiin Red Bull Ringille junalla Wienistä ja siinäkin oli omat kommelluksensa. Ensinnäkin junaliput maksoi todella paljon, kun alun perin suunniteltiin autonvuokrausta, mutta kaikki autot olikin sille viikonlopulle sitten varattu. Junamatka kesti reilu kaksi tuntia suuntaansa. Matkaahan ei ollut paljon, mutta koska juna meni vuoristoja pitkin, ei sen vauhti voinut olla kovin nopeaa. Maisemat sen sijaan oli todella upeat! Ihania vuoristokyliä pääsi ihailemaan junan ikkunasta. Junaliput on siitä jännät, että ostat vain junalipun tietylle matkalle. Se oikeuttaa siis matkustamaan tuon välin ihan millä tahansa junalla tiettynä päivänä. Istumapaikat sitten voi halutessaan varata erikseen tiettyyn junaan. Päätettiin varata istumapaikat, sillä pitkä junamatka voisi olla vähän ikävää seisoa täydessä junassa. Knittelfeldin juna-asemalta sitten oli ilmainen bussikyyditys kisaradalle.

Itävalta, austria, vuoristomaisema, vuoristokylä
Maisemaa junamatkalta

Meillä kävi myös melkoinen munkki junien suhteen. Hotellin henkilökunta sanoi, että hotellilta juna-asemalle menee n. 25-30 minuuttia. Varattiin siis matkaan varuilta 45 minuuttia ja saatiinkin sitten juosta junaan. Ehdittiin juuri ennen junan lähtöä junan kyytiin ja sen jälkeen etsittiin vasta oma vaunu. (Tuli vähän "Amazing Race" -fiilis kun asemalla omaa laituria etsittiin juosten.) Takaisin päin tullessa kävi myös tuuri, kun tultiin reilu tunti ennen junan lähtöä asemalle. Asemalla meille selvisi, että juna johon istumapaikat oli varattu, lähteekin eri asemalta ja meidän tulisi matkustaa sinne lähijunalla. Seuraava lähijuna lähtikin 4 minuutin päästä ja olisikin ollut viimeinen, jolla oltaisiin tuohon omaan junaan ehditty. Tuuri kävi siis tässäkin tapauksessa ja ehdittiin oikeaan junaan.

Spielberg, austria, itävalta, formulat, red bull ring
Aika-ajoista
red bull ring, austria, itävalta, formulat, formulamatka, kisamatka
Kisapäivänä katsomoon oli jaettu valkoisia ja punaisia lippuja, joilla saatiin aikaiseksi Itävallan lippu.

Seuraavana päivänä oltiin toki viisaampia ja matkat sujui ongelmitta. Kisat oli hienot ja Valtteri Bottaksen voitto tietysti vain lisäsi fiilistä. Onhan se hyvin erilaista olla paikan päällä, kuin katsoa televisiosta formuloita. Televisiosta ei tajuakaan, miten isoja ja jyrkkiä ylämäkiä formularadalla on. Jotenkin sitä tulee sellainen illuusio, että rata olisi tasainen. Myös vauhdista saa aivan eri tavalla käsityksen paikan päällä. Ääni ei ollut niin kova kuin luulin. Meillä oli kyllä korvatulpat mukana, mutta ei niitä formuloiden aikaan tarvinnut. Sääkin suosi ja oikeastaan oli todella kuuma. Sateenvarjoa tarvittiin enemmänkin aurinkovarjona, sillä sadetta taisi tulla vain pienen pieni ripsaus koko viikonlopun aikana.

formulat, formularata, kisarata, red bull ring, kisamatka
Kisaradalta
Formula1, bottas, räikkönen, red bull ring
Tässä näkyy hyvin tuo jyrkkä ylämäki lähtösuoran jälkeen.

Kisaradalla oli paljon ohjelmaa formuloiden lisäksi. Useita eri autokisoja ehti olla ennen formuloita ja kisapäivänä oli myös lentonäytös. Tunnelma radalla on ihan omansa, vaikka kieltämättä kisassa pysyy paremmin perillä television välityksellä. Jännitystä kuitenkin riitti loppumetreille asti ja Suomen lippua sai kantaa mukanaan ylpeänä. Kisapaikalla olikin paljon erityisesti Räikkösen faneja, mikä lämmitti kovasti mieltä. Suomalaisiakin oli jokunen, mutta yllättävän vähän siihen nähden mitä kuvittelin. Oli kyllä todella kiva kokemus ja nyt voi taas vetää yhden asian yli mun Life Goals -listalta.

Formula-autot on muuten yllättävän pieniä
valtteri bottas, itävalta 2017, austrian gp 2017, red bull ring, bottas voitti
Bottaksen voitto kruunasi kisapäivän

Itävaltajuttuja onkin vielä lisää tiedossa, kun käyn tietysti läpi ostokset ja parhaat shoppailupaikat! Paina postauksen lopussa olevaa "tykkää" nappia, jos haluat kuulla myös meidän Wienissä vietetystä ajasta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*