Header img

Miniopas aurinkosuojista

15/06/2020
Tuotteet saatu ilmaiseksi.
Mainoslinkit merkitty *-merkillä

Aurinko on hellinyt viime aikoina (Ihanaa kun on kesä!) ja aurinkovoiteille on todellakin tullut käyttöä. Mutta Mitä tarkoittaa SPF? Entä fysikaalinen ja kemiallinen aurinkosuoja? Testasinkin useita eri kasvoille tarkoitettuja *aurinkosuojavoiteita, joita Skincity ystävällisesti lähetti testiin. Tässä postauksessa olisikin nyt tällainen aurinkosuojien miniopas. Nautitaan kesästä, lämmöstä ja auringosta hyvin suojattuna!

Aurinkosuojavoide kasvoille ja vartalolla, fysikaalinen ja kemiallinen aurinkosuoja.

Fysikaalinen ja kemiallinen suoja

Aurinkosuojavoiteissa voi olla joko fysikaalinen tai kemiallinen suoja. Joistain voiteista löytyy myös molemmat suojat. Fysikaalinen suoja toimii siten, että se jää ihon pintaan ja heijastaa UV-säteilyä pois iholta. Kemialliset suojat taas imevät UV-säteilyn itseensä, jolloin se ei pääse vaikuttamaan ihoon. Olipa suojasi sitten fysikaalinen tai kemiallinen, niin tärkeintä on että ihon suojaa, sillä auringossa ilman suojaa oleskeleminen lisää ihosyövän riskiä.

Aurinkosuojavoiteiden merkinnät

Aurinkovoiteiden merkinnät spf, pa ja uva kertovat voiteen suojakertoimen.

Aurinkosuojapurkeista löytyy monenlaisia merkintöjä. Tärkeimpiä niistä ovat SPF sekä PA tai ympyröity UVA.

SPF on lyhenne Sun Protection Factorista, joka kertoo sen kuinka paljon pidempään voide suojaa ihoa UVB-säteiltä. Jos siis esimerkiksi ilman suojaa ihosi palaa 10 minuutissa, niin SPF 30 suojaa sinua 300 minuutin eli n. viiden tunnin ajan. Tietenkään asia ei ole niin yksinkertainen, sillä harva voide pysyy iholla viittä tuntia. Siksi voidetta tulisikin lisätä aika ajoin, varsinkin uimisen ja hikoilun jälkeen.

PA+ merkit taas kertoo UVA-suojan vahvuuden. UVA-säteet vaikuttavat syvemmällä ihossa ja aiheuttavat esimerkiksi ihon ennenaikaista ikääntymistä. + -merkkien määrä kertoo suojan vahvuuden. Niitä voi olla 1-4 siten, että yksi merkitsee heikompaa suojaa ja neljän plussan PA++++ merkintä kertoo voimakkaasta suojasta. Merkintää käytetään erityisesti korealaisessa kosmetiikassa.

Ympyröity UVA merkintä taas kertoo siitä, että tuotteessa on EU:n suosituksen mukainen, vähintään kolmasosan spf suojasta oleva UVA suoja.

Broad Spectrum merkintä kertoo siitä, että tuotteessa on sekä UVB että UVA suoja, mutta se ei tosiaan kerro UVA -suojan vahvuutta.

Skinceuticals aurinkovoiteet kasvoille toimivat hyvin meikin alla.

Aurinkosuojat kasvoille

Kasvojen iho on hieman haasteellisempi suojattava, kuin vartalon iho, sillä osa käyttää siinä meikkiä ja toisilla taas kasvojen iho voi tukkeutua vartaloille tarkoitetuista aurinkosuojavoiteista. Toiset taas eivät halua kasvoille niin paksua koostumusta, mitä taas vartalolleen mielellään levittävät.

Testasin useamman eri merkin kasvoille tarkoitettuja aurinkosuojavoiteita ja pari suosikkiakin joukosta löytyi.

*SkinCeuticals Ultra Facial UV Defense Sunscreen on täydellinen meikin alla käytettävä aurinkosuoja. Spf 50 takaa korkean suojan ja ohut koostumus, joka sulautuu ihoon ihanasti, toimii meikin alla primerin tavoin. Kosteuttava voide sisältää sekä fysikaalisen että kemiallisen suojan ja on myös veden kestävä. Erityisen hyvä rasvoittuvalla iholle, sillä pysyy hyvin kasvoilla, mutta ei tuki ihohuokosia.

*SkinCeuticals Mineral Radiance UV Defence toimii hyvin samoin, kuin edellä mainittu siskonsa. Tässä spf 50 voiteessa on fysikaalinen suoja ja pienesti sävyä, joten se sopii hyvin kasvoille vaikka pelkästään käytettynä. Toimii siitä huolimatta hyvin myös meikin alla. Kevyt sävy sulautuu hyvin ihoon ja antaa hehkua.

Paulas Choice aurinkosuojavoide, spf50 suojaa kasvot ja vartalon ihon.

*Paula’s Choice Extra Care Non-Greasy Sunscreen spf 50 sopii niin kasvoille kuin vartalollekin. Todella kevyen tuntuinen koostumus, joka kuitenkin antaa tehokkaan suojan auringon säteitä vastaan. Voiteesta ei jää minkäänlaista tahmaa ja se on todella miellyttävä käyttää. Kestää myös vettä ja sopii hyvin urheilevalle tai paljon hikoilevalle. Kemiallinen suoja, jossa on sekä UVA että UVB suoja.

Heliocaren aurinkosuojavoide sekä cushion aurinkosuoja meikkivoide.

Mikäli etsit laadukasta aurinkosuoja sarjaa, on Heliocare valintasi. Heliocare on erikoistunut nimenomaan korkealaatuisten aurinkosuojatuotteiden valmistukseen ja mielenkiintoisia tuotteista pääsinkin testaamaan.

*Heliocare 360 Cushion Compact spf50 on tyynymeikkivoide ja aurinkosuoja yhdistettynä. Helppo levittää pakkauksessa tulevalla sienellä, jolla saa todella tasaista jälkeä. Peittävyyttä saa lisättyä kerrostamalla ja samalla kun ihon sävy tasoittuu, pysyy se myös suojassa auringolta. Miellyttävä mieto hedelmäinen tuoksu ja kosteuttavan tuntuinen koostumus, tuntuivat todella luksukselta. Sisältää kemiallisen suojan ja spf 50 lisäksi myös PA++++ suoja. Sävy Beige oli minulle liian tumma, mutta jos käytät itseruskettavaa tai olet minua (eli todella vaaleaa) tummempi, sopinee sävy sinulle paremmin.

*Heliocare 360 Mineral Tolerance Fluid on korkean spf 50 suojakertoimen fysikaalisen suojan sisältävä voide, jossa on myöskin kevyt sävy. Pigmenttiä tosin ei ole paljoa ollenkaan, joten kasvoille levitettynä sävyä ei edes huomaa. Voide on hajusteeton ja se on myös vegaaninen ja sisältää spf50 suojakertoimen lisäksi myös PA++++ UVA suojan. Imeytyy helposti ja jättää kivan pinnan iholle. Sopii myös meikin alle.

Iho siis todellakin kannattaa suojata. Omia suosikkeja oli siis ehdottomasti Skinceuticalsin kosteuttava Ultra Facial Defense sekä Paula’s Choicen Extra Care aurinkosuojat. Ja jos kuitenkin jäät kaipaamaan rusketusta, niin sitähän saa helposti itseruskettavilla!

Käytätkö itse vain fysikaalisia tai kemiallisia suojia? Paljonko on sun minimi SPF?

Lue myös: 
Vinkit tasaiseen rusketukseen itseruskettavalla
Lushin aurinkosuojat

  • Laura

    Mä käytän enimmäkseen fysikaalisia suojia, mutta blogin kautta tulen välillä testanneeksi muitakin versioita, yleensä kropalle. Käytän aina minimissään SPF30 ja hattua tai sopivia vaatteita oikein paahtavina päivinä. 🙂

    -Laura / Laura Loukola Beauty Blog

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*