Header img

Akrylaattiallerginen kosmetiikkaostoksilla

23/01/2015

Kuten monet tietävätkin, niin kosmetiikan kuluttamisessa minulla on yksi rajoite. Se on akrylaattiallergia, jonka sain rakennekynsigeeleistä. Tarkempaa selostusta aiheesta löytyy aikaisemmista postauksistani Suuri allergiapostaus ja Geelikynsiallergia. Tällä kertaa kerron teille hieman tarkemmin, miten tuo allergia vaikuttaa kosmetiikkaostoksiini. Akrylaateista puhuttaessa tarkoitan siis näitä akrylaattijohdannaisia, joita kosmetiikassa käytetään.

Ensinnäkin joudun tottakai tutkimaan kaikkien kosmetiikkatuotteiden INCI:n(ainesosaluettelon) ennen ostoa. Luomiväreissä ja kynsilakoissa akrylaatin olen kuitenkin joissain tapauksissa sallinut, sillä yleensä jos kyseessä on glitterluomiväri tai glitterkynsilakka, niin nimenomaan nuo glitterit on tehty akrylaattimuovista. Tässä vaiheessa onkin hyvä mainita, etten saa oireita kovetetusta akrylaattimuovista. Joten jos kyseessä on akrylaattiglitteri, niin siitä oireita ei ole tullut. Kaikesta huolimatta sillon tällöin tulee hutiostoja. Lisäksi niin paljon kun tykkäänkin näistä kosmetiikan yllätysboxeista, joudun valitettavan usein pettymään, kun en pystykään kaikkia tuotteita käyttämään akrylaattien takia. Esimerkkinä tämä LivBox.

Tämä LookFantasticin Beauty Boxista tullut Nuxen kosteuttava naamio aiheutti suuren pettymyksen akrylaattiensa takia.

Vasen käteni onkin herkempi akrylaateille ja se yleensä kyllä antaa varoituksen, heti jos akrylaattituotteita on tullut käytettyä. Olen tällä hetkellä erikoissairaanhoidon harjoittelussa ja vajaan viikon jälkeen huomasin vasemman käden nimettömään ilmestyneen rakkulan. Koitin pohtia kovasti mistä se voisi johtua, sillä käsidesit olin tarkastanut ennen käyttöä ja niissä ei akrylaatteja ollut. Mieleeni tulikin sitten käsivoide, jota olin silloin tällöin laittanut ja ei kyllä yllättänyt yhtään että siinä oli akrylaatteja. Olin laittanut käsivoidetta ehkä n. 5 kertaa, kun tuo rakkula ilmeistyi. Onneksi harjoittelupaikasta löytyi myös toinen käsivoidevaihtoehto, jossa ei ollut akrylaatteja. Ehkä sitä ensi kerralla taas muistaisi tarkastaa INCI:n ennen käyttöä.

Varoitusrakkula, joka nousee sormeen akrylaatteja käytettäessä.

Joskus taas innostun jostain tuotteesta niin paljon, etten yksinkertaisesti tule ajatelleeksikaan allergiaani. Näin kävi joulukalenteritarjouksena olleen Glamglow paketin kanssa. Olin aikaisemmin tarkistanut tavallisen Glamglow:n INCI:n ja siinä ei ollut akryalaatteja. Jotenkin en siis tullut ajatelleeksi että muissa saman sarjan tuotteissa voisikin olla akrylaatteja. Ja niinhän siinä kävikin. Pakkauksessa oli siis mukana 2 pienempää Glamglowta, originaali sekä puhdistava ja täysikokoinen kosteuttava. Nimenomaan tuota kosteuttavaa olin himonnut. Kuinkas sitten kävikään. Kahdessa pienikokoisessa Glamglowssa ei akrylaatteja ollut, mutta täysikokoisessa kosteuttavassa tietysti oli… Kylläpä sapetti kovasti.

Sitten on tietenkin nettiostokset. Aina kun tilaan netistä niin hypin riemusta jos nettikaupan sivuilta löytyy tuotteen INCI-lista. Niin helppoa tarkistaa ennen tilausta onko akrylaatteja vai ei. Harvoissa verkkokaupoissa näin kuitenkaan on, jolloin täytyy turvautua googlen apuun. Tämän sain huomata ostaessani Bioderman Hydrabio seerumin. Hydrabion omilta sivuilta kävin tarkistamassa ettei tuote sisällä akrylaatteja, mutta ilmeisesti en tajunnut sitä, että olin katsonut INCI listan erittäin kuivan ihon seerumista, enkä tuosta perusversiosta. Niinpä tilasin tämän kehutun seerumin, vain todetakseni että se sittenkin sisältää akrylaatteja. Joskus käy myös niin, ettei INCIä tunnu löytyvän mistään ja googlen kuvahaulla sen sitten löytää ja tilattuaan tuotteen siinä sitten onkin akrylaatteja. Kuva on saattanutkin olla jostain toisesta tuotteesta tai tuotteen koostumusta on muutettu kuvan oton jälkeen.

Sensibion seerumin INCI ”Sodium Polyacrylate”

Tärkeintä on muistaa, ettei hypoallergeeninen tai allergiatestattu tuote koskaan lupaa mitään akrylaattiallergiselle. Itseasiassa hypoallergeeninen ei edes tarkoita mitään, se on vain mainoslause. Ei sellaista tuotetta pystytä valmistamaan, josta voitaisiin varmuudella sanoa että se sopii kaikille allergisille, sillä allergioitakin on niin monia. Olipa akrylaatteja jopa allergia- ja astmaliiton hyväksymässä käsideissäkin. Tärkeintä on olla itse valppaana ja koittaa välttää näitä tämmöisiä hutiostoja.

”Hypoallergenic” Jep jep.

Allergian kanssa on siis välillä haasteita ihan tosissaan. Pahin ongelmani on kyllä ehdottomasti ollut meikkivoiteet, sillä se on varmasti kosmetiikkatuotteista se, jolta vaadin eniten, mutta allergian takia sopivan löytäminen on ollut todella vaikeaa. Enkä itseasiassa ole vieläkään sitä oikeaa löytänyt. Etsintä jatkuu siis ja pari uutta meikkivoidetulokasta onkin jo odottelemassa testaamista. Olen kuitenkin hyvin positiivisin mielin liikenteessä. Jospa se seuraava tuote oliskin juuri se täydellinen tuote ilman akrylaatteja. Eihän sitä koskaan tiedä, joten etsintöjä täytyy vain jaksaa jatkaa ja jatkaa. Ja ehkäpä vielä joskus kosmetiikkateollisuuskin alkaa keskittyä akrylaatittomiin vaihtoehtoihin. Eihän sitä koskaan tiedä. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*